Çocuk Yazını projesi 2017 yılında 8 ay süreyle Kültür Bakanlığı GençDes fonu desteğini alarak yayın faaliyetine başladı. Sonrasında "gönüllülük" esası temelinde platformlaşarak çalışmalarına devam etti. İlk kitapları Çocuk Edebiyatı İncelemeleri, Metinlerarasılık: Yeniden Yazım ve Adaptasyon Erdem Yayınları tarafından yayımlandı. Çocuk Yazınında Futbol: Mekân, Metin ve Medyatik İlişkiler kitabı Ornis Kitap etiketiyle okurlarla buluştu.
Platform, kitap tanıtım sayfalarının, yayınevi reklam metinlerinin, okur ve anne bloglarının, “çok beğendim, çok güzel kitap” diyen ama kitabın niçin dikkate değer olduğuna işaret etmeyen öznel metinlerinin aksine; çocuk yazınına yönelik “eleştiri” ihtiyacını hatırlatmak motivasyonuyla hareket ediyor. Amacı, Türkçe edebiyatın içinde özerk bir alan olarak önemli yer tutan ve estetik ürünler veren “çocuk yazını”na tıpkı yetişkin metinleri gibi eleştirel, tarafsız ve akademik perspektiften yaklaşmak. Anlatı düzlemindeki türsel çeşitliliği de kapsayabilmesi için “çocuk edebiyatı” yerine “çocuk yazını” tasnifini kullanıyor. Bu bağlamda Çocuk Yazını, anlatımda 0-16 yaş okuru hedefleyen, "çocuğa görelik" ilkesine uygun olarak hikâye, roman, şiir, tiyatro, söyleşi, biyografi, dizi, çizgi dizi, çizgi roman, film, animasyon filmi türlerinde yazılmış/yayımlanmış her tür metni yazar, yayınevi ve her tür ideolojiden bağımsız olarak inceleyen eleştirel metinler yayınlıyor.
Süreli yayınlar gibi belirli zaman dilimleri içerisinde okur karşısına çıkarak “Dosya”, “Kritik”, “SineMAsal”, "Soruşturma" ve “Söyleşi" gibi bölümlerde kaleme alınan yazıları kategorize ediyor; oldukça geniş bir yelpazeden alana yönelik çalışmalarda bulunan birbirinden kıymetli isimleri konuk ediyor; Youtube kanalında hem gerçekleştirdikleri söyleşileri hem de tez ve makale sunumlarını yayınlayarak araştırmacıların yararlanabileceğini bir açık arşiv oluşturmayı hedefliyor. Alana farklı açıdan yaklaşmaya çalışan özgün atölyeler düzenleyerek kendi yazarlarını yetiştiriyor, akademik olanla gündelik arasında melez bir dil kurmayı önceliyor.
Çocuk Yazını kurumsal akademiye alternatif olarak kurulmuş gönüllü bir topluluktur.
AYRIM GÖZETMEMEK : Çocuk Yazını milliyet, ırk, dinî inanç, sınıf veya siyasi düşünce, cinsiyet farkı gözetmez. Eleştirel düşünceyi destekler; topluma okuma alışkanlığı kazandırmak ve eleştirel okuma alışkanlığını geliştirmek için çalışır.
NESNELLİK: Eleştirel mesafeyi sağlayarak öznel ifadeden kaçınır. Özel günler, seçkiler, etkinlik yazısı, duyuru haber gibi başlıklar altında değerlendirilebilecek yazılar dışında öznel ifade içeren, blog ve tanıtım yazısı dili örnekleyen ya da kurmaca metin yayınlamaz.
BAĞIMSIZLIK: Çocuk Yazını işbirlikleri ve proje temelli ortaklıklar dışında doğrudan bağış ya da fon kabul etmez. Bütçesini yaptığı çevrimiçi organizasyonlardan ya da yan ürünlerin satış gelirinden devşirerek oluşturur. Gönüllülük esaslı hareket eder.
ŞEFFAFLIK: Çocuk Yazını bu alanda çatı kuruluş gibi hareket etmekte, düşünce ve estetik olarak besleyici olduğunu düşündüğü her kurumla işbirliğini gizlemeksizin ilişki yürütebilmektedir. Toplumsal ve akademik ihtiyaç temelli hareket etmekte, kâr amaçlı ve popülist bir tavır gözetmemektedir.
HESAP VEREBİLİRLİK: Çocuk Yazınında yer alan her bir kurucu üye ve gönüllüler bireysel çalışmalarından kendisi sorumludur. Çocuk Yazını heterojen bir yapılanmadır. İlkelerin dışına taşan bir üye olmadığı sürece herkes herkesle “kendi” olarak iş yapabilir. Bireysel çalışmalar Çocuk Yazınını etiketlemez, ancak bireyler çalışmalarında ve referanslarında ilkelere uygunluk sağladığı sürece Çocuk Yazınını kullanabilirler.
SORUMLULUK: Çocuk Yazını etiği, evrensel değerleri ve toplumun hassasiyetlerini gözeterek ihtiyaç duyulduğu tüm etkinliklerde görev sorumluluğunu alır. Bireyler Çocuk Yazını kararlarından ve takibinden kendileri sorumludur.
EŞİTLİK VE ETİK DEĞERLER: Çocuk Yazını üyeleri fırsat eşitliğine ve fikir özgürlüğüne inanır. Herhangi bir siyasi organizasyon ya da kurumun sesi olmadan ilgilendiği her alanda özgün fikrini belirtir. Evrensel ve ulusal etik değerleri gözetir. Dikey örgütlenmeyi değil, eşitlikçi ve yatay örgütlenmeyi destekler.
NEZAKET DİLİ: Çocuk Yazını bünyesinde ve temsil ettiği platformlarda nezaket ve pozitif iletişim dairesinde hareket eder.
GİZLİLİK: Çocuk Yazınının planladığı etkinlik ve projelerin detayları grup içinde saklı kalır. Özellikle özgün olduğu düşünülen etkinlikler konusunda gizlilik politikası esastır.
Eleştirel okuma pratiği gelişmiş, okuduklarına dair bir fikri, derdi olan herkes herhangi bir konuda nefret söylemi içermediği ve incelediği metne tarafsız bir yakın okuma yaptığı sürece yazabilir. Gönüllü olarak akademik yazı koçu gibi çalışan ekibimizden yazısıyla ilgili yayımlanmadan önce destek alabilir.
Dosya başlığı ile ilgili kuramsal bir bakış açısıyla seçilmiş kaynaklar araştırılıp, tarandıktan sonra incelenen esere (kitap, film, belgesel, animasyon, şarkı, tez vb.) dair bir argüman kurulur. Makale, bu argümana sadık kalınarak eser ve kuramsal kaynaklarla desteklenerek yaza yaza geliştirilir.
Metinde alıntısı ya da gönderme yapılan tüm kaynaklar MLA referans sistemine göre düzenlenir. MLA’de en çok dikkat edilen husus sayfa numarasının metin içinde verilmesidir. Resimli çocuk kitaplarında sayfa numarası olmadığında künyeden sonraki iç sayfadan itibaren sayılarak numaralandırılır. Her spread en az iki sayfadır.
Zorlanıldığı ya da geri bildirim talep edildiği takdirde taslak halinde metninizi gönderip ekip üyelerinden revize alarak destek alabilirsiniz. Yazı bittiğinde dosya editörü son bir kez daha okur, size dönüş yapabilir.
Dosyaya dair nitelikli kuramsal kaynak ve eser bulma güçlüğü çekildiği takdirde ekipten öneri istenebilir. Yeni başlayanlar için, her metin en az 3 kere yazarına geri döner.
Ana Başlık
Giriş: Çocuk yazını kapsamında değerlendirilecek kurgu/kurgu dışı tüm metinlere ilişkin dosya başlığı ile ilgili argümanın sunulması, değerlendirilen eserin bu argüman etrafında tanımlanması ve okura bu yazıda ne olacağına dair bir yol haritası sunulması.
Gelişme: Argümanın genişletilmesi, ele alınan eser ve atıf yapılan kaynak(lar)la odaktan ayrılmadan bir gövde oluşturulması, yapılan atıfların MLA’ya göre parantez içinde gösterilmesi. Her metin kendi gövdesini oluşturur, yani gelişme bölümünde paragraf sınırı yoktur. Birden fazla alt başlık olabilir.
Sonuç: Tüm makale boyunca savunulan, işaret edilen, yaslanılan, tartışılan, aktarılan görüşlerin kısa bir toparlanması. Ancak dil raporlamaya kaymamalı. Giriş paragrafımız incelenen eser nedir sorusuna makalenin yazarı gözüyle cevap vermeliyken, sonuç kısmı artık bu makale nedir sorusunu açıklamalı, argümanların ayakları yere sağlam basmalı.
Kaynakça: Makale yazarı yazısı boyunca değindiği kaynakları eksiksiz bir biçimde bu bölümde MLA referans sistemine göre düzenlemeli.
Bize yalnızca dosya için değil, kritik, röportaj, duyuru ve haber bölümlerimiz için de yazı gönderebilirsiniz.
Keyifli ve verimli bir yazım süreci dileriz.