Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü her yıl “Edebiyatta Buluşma” adıyla gerçekleştirdiği sempozyumu, bu yıl 9 Mayıs 2024 tarihinde, “Edebiyatta Buluşma XIII- “Edebiyatımızda Çocuk-luk” başlığıyla düzenledi.
Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü her yıl “Edebiyatta Buluşma” adıyla gerçekleştirdiği sempozyumu, bu yıl 9 Mayıs 2024 tarihinde, “Edebiyatta Buluşma XIII- “Edebiyatımızda Çocuk-luk” başlığıyla düzenledi. Ev sahipliğini yapan Yeditepe Üniversitesinin öğrencilerinin yanı sıra; Hacettepe, Boğaziçi, Ankara Sosyal Bilimler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Bilkent Üniversitelerinin edebiyat bölümlerinde öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri katılım sağladı. Yeditepe Üniversitesinin bu sempozyumu düzenlemesindeki amacı; üniversitelerin edebiyat bölümlerinde öğrenim gören lisans ve lisansüstü düzeylerindeki öğrenciler arasında bir köprü kurabilmekti. Hepsi birbirinden iyi hazırlanmış bildiri ve sunumlar sayesinde ortam renkli ve zaman su gibiydi.
Dört oturumdan oluşan sempozyumda, her oturumda dört konuşmacı yer aldı. Ben de ikinci oturumda “Çocuk Edebiyatında Derin Okuma Üzerine Bir İnceleme” başlığı ile sunumumu gerçekleştirdim. “Derin okuma nedir?” “Neden önemlidir?” ve “Neden yapılmalıdır? gibi sorulara cevap aradıktan sonra; Güliz Gerdan’ın Dede Tepe Fidan eseri üzerinden derin okuma incelemesinin hangi yollarla yapılabileceğine dair örnekler sundum. Özellikle çocuk edebiyatının saha çalışması da denebilecek, kendimin gerçekleştirdiği kitap okuma atölyeleri hakkındaki deneyimlerimi de paylaştığım sempozyumda aklıma şu soru geldi: Çocuk edebiyatı eserlerini çocuklardan çok yetişkinlerin sahiplenmesi onlardan rol çalmak mıdır? Elbette hayır. Bu sahipleniş, çocuk yanımızı sevindirmek, eserlerin sağaltıcı yönünü hissetmek, en önemlisi edebî lezzeti en az çocuklar kadar duyumsamak ile ilgili.
Sempozyumun bitiminde katılımcılardan gelen soruları, oturumu paylaştığım diğer konuşmacılarla birlikte cevapladık, çocuk edebiyatı ve dahası üzerine fikir alışverişi gerçekleştirdik.
Verimli ve dolu dolu geçen bu sempozyum için Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Berrin Yanıkkaya’ya, bölüm başkanı Prof. Dr. Ali Budak’a, “Edebiyatta Buluşma Sempozumu”nu başlatan Prof. Dr. Fatma Erkman Akerson’a, üniversitenin kıymetli diğer hocalarına ve bizimle ilgilenen görevli Yeditepe Üniversitesi lisans öğrencilerine, Çocuk Yazını ve kendim adına çok teşekkür ediyorum.
Edebiyatımızda çocuğu merkezine alan güzel etkinliklerin devam etmesi dileğiyle.