Duyuru&Haber

Mardin Artuklu Üniversitesi Mitoloji Kongresinde

15-16 Mayıs tarihlerinde Mardin Artuklu Üniversitesinin düzenlediği Uluslararası Mitoloji kongresinde, Çocuk Yazını ekip üyelerinin yer aldığı bir oturum gerçekleşti.

15-16 Mayıs tarihlerinde Mardin Artuklu Üniversitesinin düzenlediği Uluslararası Mitoloji kongresinde, Çocuk Yazını ekip üyelerinin yer aldığı bir oturum da gerçekleşti. Öğretim görevlisi Huri Küçük’ün moderatörlüğünde Meryem Selva İnce, Gizem Bulut, Efruze Esra Alptekin ve Didem Arvas’ın bildirilerini dinledik.

“Mitolojik Kahramandan Dijital Karaktere: Roblox Evreninde Kültürel İnşa, Çocuk ve Taklit” başlıklı yazısında Meryem Selva İnce, Roblox oyununda yer verilen oyunlaştırılmış Antik Yunan mitolojisini çocukların oyunla ve yeniden yazılmış anlatılarla kurduğu ilişki bağlamında tartışmaya açtı. Postkolonyal çalışmalar teorisyenlerinden Homi Bhabha’nın Kültürel Konumlanış metninde öne sürdüğü; “taklit”, “melezlik” ve “toplumsal eşiktelik” kavramlarını araçsallaştırarak oyun evreninde yeniden inşa edilen mitolojik öykülemelerde mitik kahramanlığını yitiren karakterleri taklit yoluyla deneyimleyen çocuk öznenim dijital anlatılardaki oyun okurluğu ve kültürel melezliklerini değerlendirdi.

Efruze Esra Alptekin, “Mitoloji ve Oyunun Yapı Bakımımdan İncelemesi” adlı çalışmasında, oyun felsefesi alanındaki ihtisası ile mitlerin mitolojiye dönüşme serüvenini birlikte okudu. Kültürden sonra oluşan oyun tanımı ile köken oyunu arasında kurduğu ayrımı ve zamanla oluşan hikâyeyi mitler üzerinden de paralel okuyarak, köken mitleri ve başlangıçtaki oyun arasındaki benzerliği vurguladı. Oyun tüm başlangıcın kavramı iken mitin söz olmak suretiyle insanlığın başlangıcına karşılık geldiğini yazının ise ikisinin de doğal akışına müdahale ederek, kavramamıza mâni olan ve değersizleştiren durgun bir yapı doğurduğunu öne sürdü. Değişen dünyada oyun ve mitin araçsallaşmış hâlinin çıktısını da inceleyerek etik bir yapılanma olarak karşılığını ifade etti.

Gizem Bulut “Harry Potter Serisinde Hortkuluk Nesnelerinin Mitolojik Kökleri” başlıklı bildirisini sundu. Mitolojik anlatıların değişim ve dönüşüm geçirerek fantastik türün kaynağını oluşturduğundan bahsetti. Yetişkinler ve çocuk okurlar tarafından çok okunan fantastik kurgulu eserler arasında yer alan “Harry Potter” serisinde yer alan hortkuluk kavramının kökenini inceledi. “Harry Potter” serisinde hortkuluk olarak kullanılan nesneler ile Antik Yunan ve Türk mitolojisi arasında bağ kurdu. Folklor araştırmacısı Frazer’ın mitsel anlatılarda analiz edip literatüre kazandırdığı dış ruh kavramıyla Harry Potter serisinde yer alan hortkuluk kavramı arasındaki benzerlik ve farklılıkları irdeledi. Bulut, fantastik kurgulu eserlerin mitsel anlatılardan beslendiğini fakat modern insanın değişen ihtiyaçlarına göre sembollerin günümüze uyarlandığını öne sürdü.

Son olarak Dr. Didem Arvas, "Dünyayı Değiştiren Mitoloji: Modern Anlatılar Yoluyla Arketiplerin Çocuk Edebiyatında Yeniden Yorumlanması" çalışmalasıyla bilinçdışı ekolünün kurucu isimlerinden Carl Gustav Jung'un mitolojik arka plan ve bilinçdışı arasındaki ilişkiye dikkat çekti ve bu bağlamda Joseph Campbell’in monomitinin "Dünyayı Değiştiren Üç Kız" masalında nasıl can bulduğunu inceleyen bir sunum gerçekleştirdi. Arketiplerin çocukların psikolojik gelişimi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. 

Uluslararası Mitoloji Kongresi organizasyonu ve ev sahipliği için Mardin Artuklu Üniversitesine, bilim kuruluna, Öğ. Gör. Huri Küçük'e ve Doç. Dr. Necla Kaplan'a teşekkür ederiz. Tüm program hakkındaki bilgi ve özetler için: 

https://www.artuklu.edu.tr/upload/posterler/mitolojikongre/Mitoloji%20Kongresi%20Kitapçık.pdf