Soruşturma

"Birçok sektörde de olduğu gibi satışları popüler kültür etkiliyor"

Açıldığımdan beri ekonominin kötüye gidişinden dolayı meraktan alan insan sayısı azaldı; ama süper kahraman filmlerinin artık kültürün parçası olması ile hakikaten seven insan sayısı da arttı.

Çocuk Yazını olarak Bang Çizgi markası Komik Şeyler’den Sarp Gürvardar’a; Ankara’da Goril Çizgi Roman Kafe’nin sahibi ve aynı adla yayın programı olan Ozan Berkay Aydoğan’a ve Zahiri Çizgi Roman’dan Emre Çıldır’a beş sorudan oluşan, bu kez satış ve tüketime odaklanan kısa anketimizi gönderdik. Katılım ve katkılarından dolayı kendilerine teşekkür eder, çalışmanın okurluk pratiği düzleminde edebiyat sosyolojisi alanına keyifli bir katkı sağlamasını dileriz.

 

Çizgi roman okurluğunuz ne zaman, hangi metinlerle başladı? Dükkânın hikâyesi nedir?

E.Ç.: Ortaokul yıllarımda kendisi de sıkı bir çizgi roman okuru olan dayım sayesinde çizgi roman kültürüyle tanıştım. Büyük Mavi etiketiyle basılan Batman serisi ilk düzenli olarak okuduğum seridir. Üniversite yıllarımızda Zahiri ismiyle başladığımız çizgi roman fanzin maceramız, kendi şirketimizi açmamızla dükkân formatına dönüşmüş oldu. Çok planlı programlı attığımız bir adım değildi diyebilirim.

O.B.A.:  İlkokulda, Asteriks ile başladım, Daredevil Korkusuz ile de süper kahramana geçiş yaptım.

S.G.: 10 yaşımdan beri çizgi roman okuyan biriyim, tabii bunlardan önce babam sayesinde 5 yaşından beri romanlarla haşır neşirim. O zamanlardan kalma birikimle 17 yaşında Japon bir sınıf arkadaşımla Türkiye’deki çizgi roman piyasasının yetersiz olduğunu ve bilgi birikimimizle kaliteli seriler seçip bunları Türk okuyucu kitlesi ile buluşturabileceğimizi söyledim. En başta çok zorlu oldu tabii Japonya ile yazışmalar, Türkiye’de şirket kurma, bunları yürütme işleri vs. ama aradan geçen üç yılın ardından şu an bu durumdayız. Elliye yakın kitabımız ve çok daha fazlasını içeren daha basılmamış serimiz var. İlerlemeye devam ediyoruz :)

 

Açıldığınız süreden şimdiye kadar çizgi roman ve okurluğunda nasıl bir artış ya da azalma gözlemliyorsunuz?

O.B.A.: Açıldığımdan beri ekonominin kötüye gidişinden dolayı meraktan alan insan sayısı azaldı; ama süper kahraman filmlerinin artık kültürün parçası olması ile hakikaten seven insan sayısı da arttı.

S.G.: İlk mangamızı Eylül 2019’da çıkardık ve o tarihten yana aşağı yukarı iki yıl geçti. İki yıl içerisinde Türkiye’deki çizgi roman okuyucu kitlesi olağanüstü bir şekilde arttı. Normalde veliler tarafından “kitap” olarak bile sayılmayan, çocukların alıp gizli gizli okuduğu çizgi romanları şu an veliler kitap fuarlarında kendileri için alıyor. Durumdan oldukça mutluyuz.

E.Ç.: Ekonomik krizden önce sinema dünyasının çizgi roman konseptini keşfetmesiyle muazzam bir patlama yaşanmıştı. Ekonomik krizin ardından gelen pandemi satışlara olumsuz olarak yansıdı. Gelecek yıllar olumlu anlamda çok hareketli geçecektir diye düşünüyorum.

 

Genellikle okurlarınız hangi yaş grubu?

O.B.A.: 20-45 yaş arası benim genel kitlem.

S.G.: Okur kitlemiz oldukça geniş aslında, 7’den 70’e her yaştan insana hitap edecek seriler basıyoruz. Tabii “geneli” sorduğunuz için en çok okuyan yaş grubu 13-25 yaş arası diyebiliriz.

E.Ç.: Çizgi roman sektörü çok geniş bir yaş aralığına hitap ediyor. Ama bir aralık vermek gerekirse okul dönemi diyebiliriz. Kısacası insanın kişisel gelişimi ve hobilerine daha çok vakit ayırabildiği yıllar.

 

Size en çok hangi tür manga ya da çizgi roman soruluyor?

O.B.A.: Çizgi roman kültürümüz olmadığı ve bu konuda bir kanaat önderimiz olmadığından, o ya da bu şekilde güncel reklamı yapılan kitaplar soruluyor.

E.Ç.: Birçok sektörde de olduğu gibi satışları popüler kültür etkiliyor. Çizgi romanda DC ve Marvel popüler karakterleri ilgi görürken, mangalarda ise animeler etkili olabiliyor.

S.G.: En çok shounen adıyla anılan, genelde 13-25 yaş arası erkek okuyucuya hitap eden bol aksiyonlu, maceralı, fantastik konular içeren türde seriler soruluyor. Shounen’den sonra ise shoujo denilen 13-25 yaş arası kadın kitleye hitap eden genel olarak romantik ve ergenlik sorunları temalarını işleten seriler hakkında talep alıyoruz.

 

En çok satan seriniz ya da kitabınız nedir? 

O.B.A.: Batman ve Shonen Jump mangaları diyebilirim.

E.Ç.: Batman ve Spider-man serileri en çok ilgi gören seriler diyebilirim. Bu soruya bir yerli çizgi roman serisinin ismini vermeyi ne çok isterdim :)

S.G.: Şu anlık en çok satan serimiz Büyücü Kız Madoka Magica. Kendisi toplamda üç ciltlik kısa bir macera serisi. Her yaştan kitlenin okuyabileceği bir seri olmasının yanında eğer çocuk yaşta okursanız güzel bir macera ve dostluk kitabı, biraz daha olgun bir yaşta okursanız da içerisinde çok ders çıkarılabilecek bir felsefe kitabına dönüşür. Herkese tavsiye ediyoruz!