Dosya

Hayallerinin Peşinde: Bay Ördek İşe Başlıyor

Georg Simmel, Bireysellik ve Kültür kitabının “Metropol ve Zihinsel Hayat” bölümünde metropollü bireyin zihni yapısını enine boyuna inceler.

Georg Simmel, Bireysellik ve Kültür kitabının “Metropol ve Zihinsel Hayat” bölümünde metropollü bireyin zihni yapısını enine boyuna inceler. “Modern hayatın en derin sorunları, bireyin, bunaltıcı toplumsal güçler, tarihsel miras, dışsal kültür ve hayat tekniği karşısında kendi varoluşunun özerklik ve bireyselliğini koruma talebinden doğar.” Metropolde yaşayan kişi, tepkilerini duygusal olarak değil, düşünsel olarak verir. Bay Ördek’in şehri ve genele uygun olan ilk işini tecrübe ederken yaşadıkları, pek çok açıdan Simmel’in kitabında bahsetmiş olduğu şehirli bireyin zihni yapısındaki ikilemlerle benzeşir. Bay Ördek arkadaşlarının teşvik etmesiyle düşünsel bir karar vererek, belki bir mecburiyet hissederek ilk işine başlayacaktır.

Aslen İngiliz olan ve resmi internet sitesinde kendisini öncelikle bir çizer (illustrator) ve daha sonra bir yazar olarak tanımlayan Sonny Ross’un Bay Ördek İşe Başlıyor adlı kitabının büyük bir kısmını, yine yazarın kendisi tarafından çizilen ve esas kahraman olan Bay Ördek’in resimleri oluşturur. Ross bu resimlerin altına ikişer üçer cümlelik yazılar yazarak hikâyesini kurgulamıştır. Yani kitabı bir resimli kitap kategorisinde ele almak mümkündür. İlk defa 2016 yılında Templar Publishing tarafından basılan ve 28 sayfadan oluşan kitap, Türkçeye Behlül Dündar tarafından çevrilmiş ve Hep Kitap yayınevi tarafından basılmıştır. Yayınevinin sitesinde okuyucu profili kısmına ise “her yaştan okuyucu” yazılmıştır. Metnin bir metropolde iş ararken farkındalığın ne kadar önemli bir yol gösterici olabileceğine yaptığı vurgu sayesinde okur, şehrin getirdiği olumsuzluklar içinde kendine mutlu olunabilecek bir alan yaratmanın mümküniyetini öne çıkarır.

*Bu yazının devamını, editörlüğünü Meryem Selva İnce'nin ve Havva Yılmaz'ın üstlendiği Çocuk Edebiyatında Mekan, Doğa ve Şehir adlı eserde bulabilirsiniz.