Enis Batur, adını Lewis Carrol’ın Alis’inden alan “Kediler Krallara Bakabilir” adlı kedicil denemesini “Kralların yaşadığı ülkelerde insanların kedilerden öğrenebilecekleri bir şey vardır,” (Batur 10) diyerek bitirir.
Enis Batur, adını Lewis Carrol’ın Alis’inden alan “Kediler Krallara Bakabilir” adlı kedicil denemesini “Kralların yaşadığı ülkelerde insanların kedilerden öğrenebilecekleri bir şey vardır,” (Batur 10) diyerek bitirir. Doğrudur, kedinin gizemli tabiatı duymak isteyenlere yaradılışa dair hikmetler mırıldayabilir. Kendi iktidarı üzerinden tabiatı okumaya şartlanmış insanoğlu, hükümdarlığının mutlak ve biricik olmadığını mağrur kediden öğrenebilir.
Peki, kediler padişah olabilir mi? Bu soru, kedinin bütün asaletiyle baş köşesine kurulduğu iki Anadolu masalından çıkıyor. Peygamberin cübbesinde gördüğü muhabbet, onu ayrıcalıklı kılsa da bu şirin mahlukun tekinsiz tarafını da göz ardı etmiyor gelenek. Ona Keloğlan’ın merhamet edip evine aldığı sonra da Keloğlan’a yardım eden bir yardımcı hayvan olarak rastlayabilirsiniz ama “Yedi Kardeş” masalında olduğu gibi kıskanç ve ispiyoncu bir karakter olarak da karşınıza çıkabilir. Fakat iki masalımız var ki onlarda kedi bütün saltanatı ve tekinsizliğiyle gösteriyor kendini.
* Bu yazının devamını editörlüğünü Meryem Selva İnce'nin üstlendiği Ornis Kitap etiketiyle okurlarla buluşan Çocuk Yazınında Kedi: İnsan Olmayan Faillikler, Sınırlar ve Kesişimler kitabında bulabilirsiniz.