Resimli çocuk kitabı ve biyografi söz konusu olduğu için alt sınırı ilkokul öncesi olup üst yaş sınırı dileyen her okura açık olan kitaplardan başlamak meselenin adım adım incelenebilmesi açısından faydalı olacaktır.
Kurmacanın gerçeğe yaklaştığı noktada kendisini göstermeye başlayan bir tür olan biyografi, “... ‘bir bireyin gerçeklere dayanan yaşam öyküsü’ ifadesinde geçen üç terim; gerçeklere dayanan, öykü ve birey...” (Lukens vd. 286) ifadeleriyle özetlenebilir. Buna mukabil gerçeklik vurgusuna ek olarak biyografik kurgu veya kurguya çevrilmiş biyografilerin de önemli ölçüde mevcudiyet sağladığı da bilinmektedir. Yani müellif, biyografisini yazdığı kişi hakkındaki gerçekleri öyküye dönüştürür, kişinin hayatını dramatize ederek anlatır (295). Edebiyatta biyografinin dini veçhesini oluşturan kurucu meselelerin başında gelen Hz. Muhammed biyografilerine yetişkin ve ilk gençlik dönemine hitap eden eserlerin yanı sıra resimli çocuk kitaplarında da sıkça rastlanılmaktadır. Bu minvalde aşağıdaki yazı yedi farklı eser etrafında resimli çocuk kitaplarındaki Hz Muhammed temsillerini incelemeye çalışacaktır.
*Bu yazının devamını, editörlüğünü Meryem Selva İnce'nin ve Havva Yılmaz'ın üstlendiği Metinlerarasılık, Yeniden Yazım ve Adaptasyon adlı eserde bulabilirsiniz.