Soruşturma

Müge İplikçi

Sanatın iyileştirici ve şifa bulduran yönüne inanan biri olarak, bu alanların kitaplarımda yer almasını önemsiyorum. Sanata vurguya özen gösteren biriyim. 

Soruşturmayı Gerçekleştiren: Zehra Nur Canpolat

 

Çocuk edebiyatını sanatsal bir tür olarak düşünmek bize nasıl bir pencere açar?

Yakın geleceğin edebiyat okurlarına bir eşik sunar. Daha ne olsun! Bu perspektif, sanatın ne olduğu kadar ne olmadığını da gözlemleyebilmek için çok anlamlı bir adımdır. Geleceği değil; hemen şimdiyi işaret eder. Şimdinin yetenekli okurları ise geleceğin eleştirel okurlarını kazandırır bize. Bu da ancak ve ancak, çocuk edebiyatına sanatsal bir çerçeveden bakabildiğimizde mümkün olacak bir durumdur.

 

Çocuk edebiyatı eserleri feminizm, alımlama, kültürel eleştiri gibi farklı edebiyat teorileri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Çocuk kitaplarında görsel öğe kullanımının yaygınlığı düşünüldüğünde kitapların sanat teorileri ışığında da eleştirel okumasını yapmak aslında mümkün. Çocuk edebiyatı eserlerini görsel temsil bağlamında incelemek için teori geliştirmek ve bu teori çerçevesinde incelemek okura, eleştirmene, yazarlara ve yayıncılara neler kazandırır?  

Edebiyatın bütünlüklü bir çerçevede gelişmesine olanak sağlayan bir düşüncedir bu. Yazarlar bu işte başı çekerler, çekmelidirler… Sonrasında, yaşamakta olduğumuz yeryüzü gerçeğine temas edebilen söz konusu yapıtlar; karşı kıyıda, okur, eleştirmen ve yayıncılar tarafından çoğulcu bir kavrayışla kucaklandığında, muhatap oldukları konum, genel geçer edebiyatın tanımına denk düşecektir. Kısaca evrensellik…

 

Çocuğun sanatla ilk karşılaşması çocuk edebiyatı ürünleriyle gerçekleşiyor diyebilir miyiz?

Elbette! Aile faktörünü bir yana bırakırsak çocuk edebiyatı ürünleri çocuğun algısını bu anlamda ve ilk etapta oluşturmaya aday araçlardır.  

 

Kitaplarınızın önemli bir kısmında müzik ve resim, karakterlerinizin kendini bulduğu sanat dalları olarak göze çarpıyor. Buna dair yorumlarınız neler olur?

Sanatın iyileştirici ve şifa bulduran yönüne inanan biri olarak, bu alanların kitaplarımda yer almasını önemsiyorum. Sanatı vurgulamaya özen gösteren biriyim. 

 

Eserlerinizin tiyatro oyununa çevrilmesi ya da filme uyarlanması söz konusu olsa bu durumlara dair düşünceleriniz neler olur?

Çok isterim. Kitaplarımın, farklı bir kitleye, farklı araçlarla ulaşması, bambaşka bir heyecan yaratır bende.