Dosya

Bir Gol de Kitaplardan…

 Teknolojik gelişmelerin, başta ebeveynler olmak üzere çocuklara rehberlik eden uzmanlarda oluşturduğu kaygıların başında dijital içeriklerin basılı içeriklerle mücadelesi gelir.

Teknolojik gelişmelerin, başta ebeveynler olmak üzere çocuklara rehberlik eden uzmanlarda oluşturduğu kaygıların başında dijital içeriklerin basılı içeriklerle mücadelesi gelir. Daha da özelde her geçen gün niteliği artan dijital oyunların çocukların okuma kültürünün önünde bir engel oluşturduğu, kitapların 3T ile girdiği savaşı kaybetme ihtimali, yetişkinlerin içinden çıkamadıkları bir sorunsaldır. Özellikle futbola ilgi duyan ilkokul çağı çocuklarının, okur olması konusunda kimi zaman zorluk yaşanmakta. Oysa ki bu kalıplar son yıllarda yavaş yavaş yıkılmaya başladı. Çünkü çocuklar 80’li ve 90’lı yıllarda futbolu sokakta oynayan ve maçları sadece televizyondan izleyen ebeveynlerinden farklı olarak, futbolu hayatlarının her anında görme, duyma, bilme, tüketme ya da üretme imkânına sahipler. Özellikle konsol oyunlarıyla sadece futbolun saha kısmı ile ilgili değil, tüm süreçlerine ilişkin deneyim sahibiler. Bu durum da çocukların sadece takım tutması ya da belirli oyuncuları sevmesinden öte, öğrenme güdülerini daha fazla harekete geçirmeyi sağlıyor. Tam da bu noktada sayısı her geçen gün daha da artan futbolcu biyografileri çocuklar için okur olma serüveninde önemli bir basamak oluyor. Destekledikleri, beğendikleri futbolcuların çocukluklarını ve geldikleri noktaya ulaşmada yaşadıkları deneyimleri okumak, sadece futbolcu yönü ile değil sosyal yönünü de bilmek istiyorlar. Eskisi gibi sadece süreli yayınları takip etmek yeterli olmuyor. Özellikle erkek çocuklarının sosyalleşmede bir köprü olarak kullandıkları spor, daha da özelinde futbol sohbetleri de bu bağlamda şekilleniyor. Çocuklar sadece kitapları okumuyor, yazdıkları bloglar ya da ürettikleri vloglarla bilgilerini dönüştürmek ve aktarmak konusunda da çok önemli bir motivasyona sahipler. Peki, yetişkinler tarafında durum nedir? Biz çocukların birden yaygınlaşan ve popüler hâle gelen futbol temalı kitapları okuması konusunda ne düşünüyoruz?

*Bu yazının devamını, editörlüğünü Meryem Selva İnce'nin üstlendiği Çocuk Yazınında Futbol: Mekan, Metin ve Medyatik İlişkiler adlı eserde bulabilirsiniz.