İstanbul’da Mayıs ayı, dışarıda güzel bir hava var. 7 yaşındaki Arif ve babası oturdukları apartmanın büyük bir bölümü otopark olarak kullanılan bahçesinde futbol oynuyorlar.
İstanbul’da Mayıs ayı, dışarıda güzel bir hava var. 7 yaşındaki Arif ve babası oturdukları apartmanın büyük bir bölümü otopark olarak kullanılan bahçesinde futbol oynuyorlar. Daha doğrusu top oynuyorlar, çünkü küresel salgın tedbirleri kapsamında Türkiye’de 14 ayı aşkın süredir -Eylül ve Mart aylarındaki kısa açılma süreci hariç- profesyoneller dışında futbol maçı yapmak yasak. Amatör futbol sahaları ve kulüplerin altyapı tesislerinin yanı sıra Arif’in hafta sonları devam ettiği futbol okulunun yer aldığı halı sahalar da salgın tedbirleri kapsamında ilk kapatılan mekânlardan. Birazdan Arif’in babasıyla birlikte top oynadığı yere arabalar gelecek ve mesai saatinin bitiminden kısa bir süre sonra apartmanın bahçesindeki futbol mesaisi de bitecek. Arif eve dönecek, belki oyuncaklarıyla oynayacak, belki de telefon ya da tablet ile futbola devam edecek...
Arif bu şehirdeki top meraklısı milyonlarca çocuktan yalnızca biri. Yoğun yapılaşma baskısının hükmettiği şehirlerimizin giderek azalan futbol oyun alanları salgın döneminde tümden kapanınca futbol, adeta yalnızca televizyonda izlenen, sosyal medyada takip edilen, konsollarda sanal olarak oynanan bir seyirliğe dönüştü. Gün gelip de salgın önlemleri gevşediğinde futbol şehre, oyun alanlarına elbette geri dönecek; fakat şehir sathında sayıları gün geçtikçe azalan oyun alanları, sayısız baskı altında verdiği yaşam mücadelesinden genellikle sağ çıkamıyor. Bu durum, futbol oyunun top ve insan ile birlikte üç gereğinden biri olan mekâna ve şehirlerimizde çocuklarımızın mekânla kurduğu ilişkiye dair bize önemli şeyler söylüyor. Ülkemizin ve futbolun lokomotif şehri İstanbul’da yaşananlar, çocuklarımızın mekânla ve futbolla ilişkisi bağlamında ele alındığında ortaya oldukça çarpıcı bir resim çıkıyor.
*Bu yazının devamını, editörlüğünü Meryem Selva İnce'nin üstlendiği Çocuk Yazınında Futbol: Mekan, Metin ve Medyatik İlişkiler adlı eserde bulabilirsiniz.