Çocuk Yazını'nda Kasım ayı boyunca sürecek atölyeler başladı!
Çocuk Yazını'nda Kasım ayı boyunca sürecek atölyeler başladı! Atölye içerikleri, takvim ve eğitimci bilgisi gibi detaylar aşağıda yer almaktadır. Çocuk Yazını Eserlerini Derinlikli Okuma, Çocuklar için Film Okumaları, Akademik Çocuk Yazını atölyeleri hakkında detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilir, detaylı bilgi için Instagram hesabımızdan bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Çocuk Yazını Eserlerini Derinlikli Okuma
Eğitimci: Efruze Esra Alptekin
İçerik: Bu atölye çocuk edebiyatı eserlerinin sadece çocukluk dönemi için değil yetişkinlik dönemi içinde önemli bir yer ifade ettiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Atölyede 5 eser 5 hafta tek tek oyun ve felsefe disiplinlerinden yararlanarak ele alınır, bir günün beş ayrı vakti, bir ömrün beş ayrı vakti üzerinden inşa edilerek, seçilen beş eser üzerinden bireysel ve toplumsal yeniden tanışma imkânı açılır. Bahsedilen önemi kavrayabilmek için az kelime ile anlatılan bu eserlere bireysel ve toplumsal bir çözümleme yaparak yaklaşmak gerekir. Bu sebeple de oyun, drama, hikâye anlatıcılığı, felsefe gibi alanların yöntemlerini kullanarak okuma eylemini geniş çaplı düşünmek gerekir. Bu atölyede de yan disiplinlere başvurarak bir çocuk edebiyatı eserinin nasıl daha derinlikli okunabileceğine dair kendimize ve yaşadığımız günlük hayata dair bir farkındalık kazanmak sağlanacaktır.
Atölye programı:
- Hafta: Hepi Topu Bir Tekir eseri ile “Ben ve Öteki” atölyesi
- Hafta: Şanslıyım Şanssızım eseri ile “Tersten de bakmak” atölyesi
- Hafta: Eksik Parça eseri ile “Bağımsız ve birlikte var olma” atölyesi
- Hafta: Boşluk eseri ile “Yeniden Başlama” atölyesi
- Hafta: Kızıl Ağaç eseri ile “Umutlu son” atölyesi
Süre: 120 dakika
Saat: 21:00-23:00
Tarihler: 1, 8, 15, 22, 29 Kasım
Eğitimci Hakkında: 92 İstanbul doğumlu, felsefe mezunu, oyun alanında teorik ve pratik olarak çalışarak ihtisasını oyun alanında devam ettirdi. Bu çalışmaları ile paralel zamanlı arkadaşları ile oluşturduğu OYUN ÇALIŞMALARI-OÇA dayanışma ağında birçok farklı süreci deneyimleme imkanı oldu. Çağdaş drama derneğinden dram eğitici eğitmenliği eğitimini aldı ve ayrıca hikâye anlatıcılığı alanında birçok eğitim alarak, özel kurumlarda drama ve hikaye anlatıcılığı eğitmenliği yapmaya başladı, halen daha bu alanda çalışmalar yapmakla birlikte çocuk edebiyatını bu çalışmaların merkezine alıyor. Çünkü çocuk edebiyatından beslenen bir temasın iyileştirici gücüne inanıyor. Bu sebeple de çocuk edebiyatı eserlerine dair derinlik bir bakış açısı geliştirmek için eserler hakkında hem teorik araştırma yapmakla birlikte hem de çeşitli atölyeler tasarlıyor.
Çocuklar için Film Okumaları
Eğitimci: Havva Yılmaz
İçerik: Sinema hem yetişkinler için hem de çocuklar için vazgeçilmez bir eğlenme ve öğrenme aracı. Gündelik hayatta karşımıza çıkan sayısız zorlukla başa çıkmada, duygularımızı anlamlandırmada, insan ilişkilerine dair çeşitli ipuçları yakalamada izlediğimiz filmlerin de payı var. Bu yönüyle sinema ebeveyn ve çocuk ilişkisinde de önemli bir yerde duruyor. Bu okuma grubunda, çocuklarla birlikte “Film izlerken nelere dikkat etmeliyim?” “Bir filmin kalitesini nasıl değerlendirebilirim?” “İzlediğim filmlerden beklentim neler olmalı?”, gibi sorulara yanıt aramak üzere, seçili filmlerin değerlendirilmesi yapılacaktır. Etkinlik saatinden önce izlenmiş olan filmler katılımcılarla tartışılacak, artı ve eksileri üzerinde durulacaktır. Etkinliğin, katılımcıların sinema beğenisini geliştirmesi beklenmektedir.
Süre: 60 dakika
Tarihler: 7, 14, 21, 28 Kasım
Eğitimci Hakkında: İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunudur. “İkinci Meşrutiyet Döneminde Kadıköy’de Gündelik Hayat, Statü Grupları ve Sayfiye Kültürü” başlıklı teziyle aynı üniversitede sosyoloji yüksek lisans öğrenimini tamamladı. Halihazırda Marmara Üniversitesi’nde sosyoloji alanında doktora çalışmasına devam ediyor. Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi’nde koordinatör yardımcılığı, Çocuk Yazını’nda genel yayın koordinatörlüğü görevlerini yürütüyor. Hayal Perdesi, TSA, Arka Kapak, Perspektif Online gibi çeşitli mecralarda yayımlanmış film eleştirileri ve kitap bölümlerinin yanı sıra, kültür, edebiyat ve sinemaya dair çeşitli çalışmaları bulunuyor.
Katılımcı: 9-12 yaş grubu çocuklar
Akademik Çocuk Yazını
Eğitimci: Meryem Selva İnce
İçerik: Bu atölyede klasik masallardan postmodernist metinlere, metinlerarası ilişkiler tartışılacaktır. Dört hafta sürmesi planlanan atölyede eleştirel düşünme ve yazma pratiği geliştirilmeye çalışılacaktır. Katılımcılardan aşağıdaki listede verilen metinleri temin etmeleri ve tartışma gününden önce okumaları beklenmektedir.
Atölye Kapsamında Okunması İstenen Kitaplar:
- Donaldson, Julia. Çarli Maytap ve En Sevdiği Kitap. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.
- İşler, Doğukan. Kekeme Hamlet. İstanbul: Timaş, 2018.
- Günyüz, Melike. Keloğlan Suskunlar Ülkesinde. İstanbul: Erdem Yayınları, 2017.
- Günyüz, Melike. İlkbahar Prensi. İstanbul: Erdem Yayınları, 2017.
- Yaşar, Şermin. Cesaret Sandığı. İstanbul: Elma Çocuk, 2017.
- Scaliter, Juan ve Delia Iglesias. Başka Bir Kırmızı Başlıklı Kız. İstanbul: NotaBene Yayınları, 2017.
- Şahinkanat, Sara. Kim Korkar Kırmızı Başlıklı Kız’dan? İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2014.
Süre: 120 dakika
Saat: 21:00-23:00
Tarihler: 3, 10, 17, 24 Kasım
Eğitimci Hakkında: 1988 yılında Bursa’da doğdu. 2015 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin açmış olduğu pedagojik formasyon programını tamamladı. 2017 yılında Kültür Bakanlığı’nın GençDes fonu desteğiyle Çocuk Yazını projesini başlatarak cocukyazini.com sitesini kurdu. 2017-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2019 yılında Boğaziçi Üniversitesinde modern Türk dili edebiyatı alanında “Bir Romanı Tarihselleştirmek: Edebi Bir Olay Olarak Kürk Mantolu Madonna” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Çeşitli sempozyum ve panellerde konuşmacı olarak yer aldı. Sabahattin Ali’nin eserlerini ve Orhan Veli’nin şiirlerini yayıma hazırladı. Çocuk edebiyatına ilişkin çalışmalarını alımlama estetiği ve edebiyat sosyolojisi bağlamında sürdürmektedir.