Hatice Kübra Armağan

Dosya

“Altı Süper Kahraman” Hakkında: Sevimli Robot Baymax Turing Testini Geçebilir Mi?

Macera sırasında iki taraf olduğu söylenebilir: Hiro/Baymax birlikteliğinin bulunduğu “iyi” ve Profesör Callaghan/mikrobot teknolojisinin birlikteliğinin bulunduğu “kötü”.

Kritik

Soul’e Dair: Okyanusu Arayan Balık

2020 yapımı animasyon film Soul’de, belki de izleyen herkesin sadece izlemekle kalmayıp, aynı zamanda hissedeceği bir sahne var.

Kritik

“Develer Deveyken, Sinekler Sinekken”: Atılgan Masallarında Kötülük

"Atılgan edebiyatı, üstü çoğu zaman örtülen “ortanca oğul”un hikâyesinin üzerindeki örtüleri atıverir. Bu “iç gerçeğin” hikâyesi ise son derece karanlık ve umutsuzdur. Ancak bu umutsuzluk Atılgan edebiyatında trajik bir gerçekliğe tekabül etmez.

Sinemasal

Bu Bir Kötülük Serisi Değildir: Despicable Me

Türkçeye “Çılgın Hırsız” olarak çevrilen Despicable Me serisi dördüncüsü henüz yapım aşamasında olan üç filmlik bir animasyon serisi.

Dosya

Bir Orman Öyküsü: Duygu’nun Doğum Günü Armağanı

Betül Avunç’un kaleme aldığı ve Orhan Ata’nın resimlediği Duygu’nun Doğum Günü Armağanı, artık sıklıkla karşımıza çıkan, başka bir dünyanın imkânının yine başka bir dil ile anlatılmaya çalışıldığı orman öykülerinden biri.

Sinemasal

Yakışıklı Prensi Sahalara Geri Kazandırmak: Charming

“İsmi Lazım Değil”in adını film boyunca öğrenemeyiz. Zira ona dair herhangi bir tanımlama, en ufak bir kişileştirme onu duymanın, hikâyesini dinlemenin ve anlamanın önünü açacak ve onu öteki, yabancı olmaktan çıkaracaktır.

Dosya

Bir Pasif Direniş: Sekoyana'nın Kapıları

“Bir çocuğun yetişkinler dünyasından kaçıp her açıdan güçlü olduğu bir yere gitmesi fikri bana çok ilginç geldi.” Harry Potter kitaplarının cildinde okuru, kitabın yazarı J. K. Rowling’den alıntılanan bu pasaj karşılar.

Dosya

Bir Antiprenses Serisi’nin Başlangıcına Dair

Antiprenses Serisi, cinsiyet rollerinin pekiştirildiği ve sınırların altının tekrar tekrar çizildiği anlatılara dair bir karşı duruşu çocuklara kazandırma niyetiyle, yazar Nadia Fink ve çizer Pitu Saa kaleminden çıkan bir biyografiler serisi.