Soruşturma : Masal

Soruşturma

Adnan Saraçoğlu: "Eskinin vazını sevmeyenler sofistike vazlar icat etmek için debelenip duruyorlar"

Ortaçağ’da kanonizasyonu büyük ölçüde tamamlanmış Doğu masallarında ve 19. yüzyıldaki ulusal dil ve kültür eksenli derlenmiş Avrupa masallarında aristokrasiden kolay kolay kaçamıyoruz.

Soruşturma

Ayşe Yazar: "Hayatın içinde ideoloji daima olduğuna göre ideolojisiz masal mümkün görünmüyor"

Masallarda mayalanmış olaylar anlatılır; onun hamuru dil, mayası zamandır. Kıvamı tutturmak ise anlatıcının maharetine bağlıdır.

Soruşturma

Ayşegül Dede: "Masal muhteşem bir iletişim şekli"

Eğer toplumda bir sıkıntı, bir dert varsa bu doğrultuda ihtiyaçlar ortaya çıkar. Dijitalleşme ve internet bağımlılığı ‘sosyal iletişim’ alanında geliştirmemiz gereken ihtiyaçları doğurdu. Hikâye anlatıcılığına bu sebeple talep arttı.

Soruşturma

Aytül Akal: "Eğer masal çocuklar içinse, sonu tatlı bitmeli"

Eğer masal çocuklar içinse, sonu tatlı bitmeli. Bırakın hiç olmazsa çocukluklarında mutlu yaşasınlar. Onların yaşam sevinçlerini ellerinden almak da ne oluyor? Zamanı gelince, gerçeklerle yüzleşecekler nasıl olsa.

Soruşturma

Doğukan İşler: "Bir şeylerin popüler olması, hem iyidir hem kötü"

Sadece masallar için değil, aslında tüm anlatı türlerinin olmazsa olmazı; daha doğrusu, “o” olduğu zaman “olduğu” bir şey var, fakat nasıl anlatacağımı bilemiyorum.

Soruşturma

Filiz Özdem: "Popüler olan her şey hâliyle insana itici geliyor"

Popüler olan her şey hâliyle insana itici geliyor. Hele bu masal anlatıcılığının yetişkinlere yönelik çalışmaları bana hayli tuhaf ve zorlama geliyor. Ama belki de yetişkinler için bir sosyalleşme ihtiyacıdır, bilemiyorum.

Soruşturma

Melike Günyüz: "İdeolojiyi bir kişinin hayatı anlamlandırması olarak görüyorum"

İdeolojiyi ben bir kişinin hayatı anlamlandırması olarak görüyorum. Hâl böyle olunca da ideolojisiz bir metnin olabileceğini düşünmüyorum. Kendimizi ifade ettiğimiz her cümle, her metin bir ideoloji barındırır.

Soruşturma

Nazlı Çevik Azazi: "Masallar anlatıcısından bağımsız düşünülemez"

Masalların yeniden yazımına karşı değilim. Hatta bunun gerekli olduğunu da düşünüyorum. Çünkü her yeniden yazım esasında kendi çağının ihtiyaçlarına cevap verme çabasıdır.

Soruşturma

Nurten Ceceli Alkan: "Masalların izlenmesi değil dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum"

Yarım yüzyıldan uzun bir süredir  insanlık birbirinin anlattığını dinlemek yerine  ekran başında başkalarının hayatını izlemeyi tercih ediyor.

Soruşturma

Sezai Ozan Zeybek: "Masallar bugün de seyahatine devam edecek elbette"

İnsanın yüreğini sızlatan, bu coğrafyadaki insanların öyle ya da böyle paylaştığı çağrışımlı birtakım sözler var. Duyguları en damıtılmış şekilde aktaran tabirler.

Soruşturma

Simla Sunay: "Bu çağda masal dinlemekte, izlemekte, okumakta bir fark var sanıyorum"

Edebiyat tek bir parça, uç uca ekleniyor metinler benim fikrimce. Postmodernizm masalı ayrı bir yere yerleştirdi. Metinler arasılık değerli bence. Hepsi de şimdi masalların çokça anlatılması gibi. Bizi birleştirici bir gücü var.

Soruşturma

Ümit Yaşar Özkan: "Masalcılar geri döndü!"

Masalcılar geri döndü! Anlatıcılığın büyükşehirlerimizde yeniden canlanması çok güzel. “Geleneğin yeniden icadı” mı? Olsun, ne zararı var. Gelenek kendini yeniden icat ederek sürdürmez mi zaten. Masallar böyle yürümediler mi evvel zamandan günümüze.