Baharın Kaptanı, Karnavalın Rotası: Kaptan Kâzım’ın Sağ Yanağı
Ayşe Güren’in Can Çocuk’tan çıkan kitabı Kaptan Kâzım’ın Sağ Yanağı, sevecen motiflerle baharı selamlarken temkinli bir oyunsulukla isyankâr bir tutum sergilemekten de geri durmamakta.
Ayşe Güren’in Can Çocuk’tan çıkan kitabı Kaptan Kâzım’ın Sağ Yanağı, sevecen motiflerle baharı selamlarken temkinli bir oyunsulukla isyankâr bir tutum sergilemekten de geri durmamakta.
Betül Avunç’un kaleme aldığı ve Orhan Ata’nın resimlediği Duygu’nun Doğum Günü Armağanı, artık sıklıkla karşımıza çıkan, başka bir dünyanın imkânının yine başka bir dil ile anlatılmaya çalışıldığı orman öykülerinden biri.
Makineleşmenin, şehirleşmenin artması insan hayatını kolaylaştırsa, çabuk ve pratik hâle getirse de doğadan uzaklaşmanın beraberinde pek çok fiziksel, ruhsal ve toplumsal sorun ortaya çıkardığı bir gerçek.
Türkçeye “büyüme hikâyesi” olarak çevirebileceğimiz, bugün sinemada belli başlı bir janr olarak kendini kabul ettirmiş “coming of age” anlatıları, herkesin aşinası olduğu bir türdür.
Mesnevî’de tavşan ve aslanın hikâyesinde aslana gitmeyi geciktiren tavşan, aslanın gazabından kurtulmak için kendine bir çıkış yolu bulur. Bu çıkış yolu aslana sır vermektir.
Yasemin ve Ayçiçeği Muhenned Al-Akus’un kaleme aldığı, bizim ise İsmail Avcı’nın çevirisinden okuduğumuz baharın uyanışıyla engellerin kalktığı bir hikâye.
Martine, Debbie, Christina, Steffi, Mary, Anita ve daha birçoğunun “adaşı” Türkçede 60’lı yıllardan bu yana “Ayşegül” olarak tanınır.
Campbell’in Kahraman’ın Sonsuz Yolculuğu’nda anlattığı teoriye göre, kahraman gündelik hayatını yaşarken akışı değiştiren bir şey olur, bir çağrı gelir, kahraman çağrıya uyup akışın dışına –ki evin dışıdır- çıkar ve yolculuk başlar.
Heidi sevimli, bir o kadar da içten tavırlarıyla birçok kültürden insanı etkilemiş bir Johanna Spyri karakteri. Yazarının önüne geçebilmiş ve dünyaya yayılmış olması hasebiyle önemli.