Yasemin Yılmaz Yüksek

Dosya

Bir Dil Olarak Mitoloji ve Çocuk Edebiyatı

Mitlerin geçmişte olduğu gibi modern zamanlarda da başvuru kaynağı olması, değişen kültürel, ekonomik ve sosyal koşullara rağmen popülerliğini yitirmemesi günümüz yazarları ve edebiyat araştırmacıları için de ilgi çeken bir alan yaratmış durumda.

Dosya

Sanat Eseri Olarak Sessiz ya da Sözsüz Kitaplar

İnsanın eyleyen pozisyonunda resmedildiği Window, pencere motifi üzerinden bakma eylemini de sorguya açarken, bir karşı-anlatı olan Belonging görülen karşısında duyulan rahatsızlığı ve bunun sonucunda eyleme geçme kararlığını sergiler.

Duyuru&Haber

İyi Kitap’a Sonsuz Teşekkürlerimizle…

Bu yazı başlarda, estetik ve edebi olanı öne çıkarma kaygısıyla özellikle son yirmi yıl içerisinde çehre değiştirmiş çocuk edebiyatı araştırmalarının önemli bir konusu olan çocuk dergiciliğini tartışmaya açmayı hedeflemekteydi.

Dosya

Katı Gerçeklik İçerisinde Çocuk Özne: “Arabalar Beş Kuruşa” ve “Kalemler”

"Gerçeklikten yalıtılmamış anlatımlar, çocuğun gerçekle kurduğu ilişkiye zarar vermeyecek, politik ve toplumsal bir özne olarak çocuğun kimlik oluşturma sürecinde temel rol oynayacaktır."

Dosya

Çocuk Şiirine Mesafeli Yaklaşımlar ve Yeni Okumalar

Avrupa’da 15.yüzyılda oldukça rağbet gören nezaket kitapları (coutesy books), çocuklara yemek masasında nasıl davranılması, yetişkinlerle nasıl konuşulması gerektiği gibi toplumsal yaşam kurallarını anlatan tavsiye kitaplarıdır.

Dosya

Kedilerin Kaybolma Mevsimi: Kaybolan Kedinin Ortaya Çıkardığı

İlkel toplumlardan Aydınlanma’ya ve sonrasında kapitalist ekonomik düzenin yayıldığı dönemlere kadar insan-hayvan ilişkisi sahip olma/yönetme/kullanma itkileri çerçevesinde şekillenir.

Dosya

Posthümanizmin Açtığı Alan: Çocuk Edebiyatında İnsan-İnsan Olmayan Ayrımı

Robotum Zeytin’in anlatıcı karakteri Uğur’un birlikte oyunlar oynadığı, taklitler yaptığı Zeytin aslında bir robot değil, Uğur’a armağan edilmiş bir oyuncaktır.