Ayşenur Gülsüm

Kritik

İnsan Olmak Utanılacak Bir Şey Midir? Frank Tashlin Kitaplarında İnsan Olmak

İkinci Dünya Savaşı’nın izlerinin henüz tüm tazeliğiyle taşındığı bu yıllarda insanlığa övgüler dizmek elbette makul olmayacaktır.

Dosya

Zezé’nin Kalbine Övgüdür: Şeker Portakalı’nda Sevmek

Özgün dilinde ilk kez 1968 yılında Brezilya’da yayımlanan, 1983’te ise Türkçede karşılık bulan Şeker Portakalı, aslında bir çocuk kitabı değildir.

Kritik

Kurmaca Gibi Yaşanmış Gerçek Bir Çocukluk: İlk Romanım

Çeviri metinleri, radyo programları ve sinema yazılarıyla tanınan Sevin Okyay’ın ilk çocuk kitabı İlk Romanım, on yaşındaki Sevin karakterinin her gün bir parça yazdığı “özel bir defter” olarak kurgulanır.

Kritik

Babam ve Ben’in Kurgulanmış Müphemiyeti

Çocuklar için sürükleyici, uzunca bir roman, yetişkinler içinse bir çırpıda okunacak etkileyici bir novella olan Babam ve Ben, dilimize 2014 yılında çevrilir.

Röportaj

İsmail Keskin: "Çocukluğumdan beri “hayal” üzerine çalışıyorum"

İletişim çağının çocukları, dünyanın tehlikelerine karşı korunmasız ve ulaşılabilir durumda; dünyanın herhangi bir yerindeki kötü niyetli biri, dünyanın herhangi bir yerindeki çocuğa kolaylıkla ulaşabilir.

Röportaj

Ayfer Gürdal Ünal: "Çocuğun zihnine bu olumsuzlukları yüklemeyecek örneklere ihtiyacımız var"

İki temel bakış açısı var; biri daha eskide kalmış olan tıbbî model. Bu yaklaşım engelliyi hasta olarak görüyor, mesela tekerlekli sandalye ile bir çocuk okula gidemiyorsa, tedavi olsaydı da gitseydi diyor, sorumluluk tamamen engellide.

Kritik

Okura Alternatif Final Yazma İhtiyacı Duyuran Mevlâna İdris Metinleri

Hukuk öğrenimi gördüğü üniversite yıllarından bugüne, daima edebiyatla meşgul olan Mevlâna İdris, 1966, Kahramanmaraş doğumlu.

Dosya

Parmak Uçları’nı Kalıplaşmış Engelli Anlatılarından Ayıran

Seran Demiral’ın 2014 yılında okurla buluşan Parmak Uçları isimli gençlik romanı, çocuk edebiyatımızda engelliliğe dair kaleme alınmış sayılı eserden biridir.