Azra Sancak Çelik

Dosya

Türsel Sınırlar Muğlaklığına Dair Bir İnceleme: Ünlüler de Çocuktu Serisi

Hikmet Altınkaynak’a ait kısımlar biyografi ve anı türü sınırları arasında gezinir ve aslında hem ikisine de dahildir hem de ikisinden de ayrı.

Dosya

Kediler İnsanlara Dair Ne Söyler?: İhtiyar Farenin Kediler Kılavuzu

Kapağında dans eden ve sihirbazlık yapan kediler ile müzik yapan fareler gördüğümüz ve “Başrolde Macavity ve Bay Mistofeles!” açıklamasını taşıyan İhtiyar Farenin Kediler Kılavuzu’nun, bir sahneye ve müzikale gönderme yapması boşuna değildir.

Dosya

İçselleştirilen Şehir: Gece Çiçeği İstanbul

Nazlı Eray’ın 1960’lardan itibaren Türkçe edebiyatta yazmakta olduğu yetişkin öykü ve romanlarına 2009’dan itibaren çocuk kitapları da eklenir.

Dosya

Ayşegül’le Doğayı Tecrübe Etmek

Martine, Debbie, Christina, Steffi, Mary, Anita ve daha birçoğunun “adaşı” Türkçede 60’lı yıllardan bu yana “Ayşegül” olarak tanınır.

Dosya

Kahramanlığı Tetikleyen Korku: Dedem Korkut Öyküleri

Dedem Korkut ya da daha çok bilinen ismiyle Dede Korkut kitabı hatta hikâyeleri/efsaneleri/destanları/masalları olarak birçok isimle anılmış metinler, oldukça köklü bir tarihe dair anlatılar ortaya koymalarıyla epeyce önemli görülür.

Dosya

Baba Figürü Üzerine Bir Anlatı: Yeşil Kertenkele

Yeşil Kertenkele’nin başkahramanı İbrahim, anlatıcı tarafından okurun karşısına ilk kez hikâyenin de açılış sahnesi olan gecenin sabaha yakın bir zaman diliminde çıkartılır.

Kritik

Bir Başka Karnaval: Nâzım Hikmet’in Sarayda’sı

Nâzım Hikmet’in Masallar ve Hikâyeler olarak derlenmiş dört kitaptan oluşan serisinin dışında, bunların içinde yer alan bazı metinlerinin tekli ya da gruplar hâlinde çocuk kitabı olarak yayınlandıkları bilinir.

Kritik

Dünyanın Ta Kendisine Çocukları Katmak: Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi

İkinci Yeni şairlerinden biri olarak bilinen Cemal Süreya 1984 ve 1985 yıllarında Çocukça dergisinde "Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi" isimli bir köşede on iki serüvenden oluşan bir dizi yayımlar.

Kritik

Elli Kuruş Çikolata’nın Gerçekçiliği

Orhan Kemal’in Elli Kuruş Çikolata ismiyle 2016’da yeniden basılan çocuk öykülerinin illüstrasyonlu derlemesi, çocuk kahramanın konu edindiği sekiz hikâyeden oluşmaktadır.