Dosya : Sanat

Dosya

Çerçevenin Dışında Ne Var: Mutluluğa Boyanmak

“Ressam’ın neye benzediğini bilmiyorsunuz; onu görseniz de haberiniz olmayacak çünkü onu tanımıyorsunuz.”

Dosya

Neşet Günal'ın Resimlerinde Çocukların Cinsiyetsiz Giysileri

Çocuk figürler resim alanında çalışan akademisyenlerin dikkatini çekip bu konuda üstüne çalışmalar yapılmış olsa da bu yazı çocukların cinsiyetsiz giysiler üzerinden bir sosyo-ekonomik tartışma sunacaktır.

Dosya

Bir Tecrübe Olarak Sanat ve Oyun

Oyun ve sanat eseri bizatihi derinliklerini ve anlamlarını kendilerinden sağlarlar. Onu tecrübe etmek ona katılmaktır. Tecrübe etmek bir anlama olayıdır.

Dosya

Çocuk Şarkılarından Müzikal Eylemliliğe: Bir Küçücük Aslancık Varmış

Türkçe literatürde psikoloji ve pedagoji gibi disiplinlerin dışında çocukluğu ve çocuk kültürünü toplum bilimsel bakış açısıyla ele almanın görece yeni olduğu görüşünün dahi kendi içinde bir tür laytmotif hâline geldiğini söylemek yerinde bir saptama

Dosya

Tablodan Öyküye: Asuman Portakal’ın Ressam Merkezli Metinlerinde Sanat Kurumu, Etki ve Estetik

Asuman Portakal tablodan öyküye sanat kurumunun tüm işleyiş pratiklerini sanat tarihinin duayen isimleri Van Gogh, Matisse, Picasso ve Dali yaşam öyküleri ve sanat anlayışlarını yansıtan yapıtları dolayımından metinlerinde izleyebilmemize alan açar.

Dosya

Bir Sanat Dalı Olarak Klasik Türk Müziğini Çocuk Okurla Deneyimlemek: “Tanbûrî Cemil Bey”

Bu yazıda Tanbûrî Cemil Bey’in konu edildiği ve çocuk okur için yazılmış iki biyografik öyküden, bir eğitici-öğretici eserden bahsedeceğim.

Dosya

Türkiye’de Operanın Gelişimi ve Çocuk Operası Örneği Olarak Papagenolar İle Diğerleri

Birçok açıdan sanatsal bir iletişim biçimi olan operanın çocuk kolu bu yazıda değinildiği gibi hem çocuk sanatçı yetiştirmek hem de bu sanatın seyircisini oluşturmak adına önemlidir.

Dosya

Çocuklar İçin Felsefe (P4C) ve Sanat: Chiara Pastorini Röportajı Üzerine

Gerçekleştirdiğimiz aşağıdaki röportaj, Fransa’da ruh ve bedeni bütünsel olarak ele almayı teklif eden holistik yönteme dair hem sahada hem teoride çokça çalışması olan İtalyan asıllı Cihara Pastorini ile yapılmıştır. 

Dosya

Filistin Sanatla Buluşunca Ne Olur?: Sağaltım, Dışavurumcu Sanat ya da Protest Bir Duruş

Hanzala Filistinli bir çocuktur ve karikatüristin onu çizme amacı, iş amacıyla taşındığı yer olan Kuveyt’te Filistin’i unutmama ve vicdanını somut olarak avuçlarında tutma arzusudur.

Dosya

Hiçten Değere – Sanat ve Çocuk Etkileşimi Bağlamında Nokta

Resim ve metin uyumuyla çocuklara ve hatta yetişkinlere sanatı sevdirebilecek, okurunda aydınlatma etkisi olabilecek eserlerden biri Peter H. Reynolds’un yazıp resimlediği Nokta’dır.

Dosya

Sanat Eseri Olarak Sessiz ya da Sözsüz Kitaplar

İnsanın eyleyen pozisyonunda resmedildiği Window, pencere motifi üzerinden bakma eylemini de sorguya açarken, bir karşı-anlatı olan Belonging görülen karşısında duyulan rahatsızlığı ve bunun sonucunda eyleme geçme kararlığını sergiler.

Dosya

Hayatını Sanatına Dönüştüren Bir Çizerin Portresi: Tasha Tudor

Tasha Tudor çocuk edebiyatı literatüründe önemli bir yere sahiptir. Küçük Kadınlar, Gizli Bahçe, Küçük Prenses ve bunlar gibi birçok çocuk klasiğini ilk kez resimleyen illüstratörlerdendir.

Dosya

Sanatla Tanıştıran Kitap: Katie ve Yıldızlı Gece

Mayhew, bu eseriyle post empresyonist akımın özelliklerini gösteren Yıldızlı Gece tablosunda en dikkat çekici noktalardan biri olan yıldızların sarmal hareketini yıldızların diğer tablolara olan yolculuğu dolayımıyla okura deneyimletir..

Dosya

Pratikten Teoriye Çocuğa Sanat Bilgisi Edindirme Yöntemleri

Çocuk okuyucu sanatçının kullandığı renklerin gündelik hayattaki doğal ya da yapay materyallerden neye karşılık geldiğini öğrenirken renk karışımı hakkında da fikir edinir.

Dosya

Ayıcık Ernest ile Farecik Cèlestine’in Romanı’nda Sanat-Yaratıcı Düşünce Önündeki Toplumsal Engeller

Ernest ve Célestine’nin yargıçları kurtarmaları aslında ikilinin salt kötü olmadığını, sürece itildiğini bir kez daha gözler önüne serer. 

Dosya

Hayal ile Gerçek Salınımında: Düşüş, Sanat ve Temas

İnsanın anlam bulma çabasının doğal bir neticesi gibi duran, yinelenmenin duraksamaksızın klişeye dönüştüğü ve birtakım dayatmalarla çeşitlenen bu yeni dilin, yetişkinler için popülist sanat eserlerindeki “boşluğa” da itirazı olabilir.

Dosya

Beş Yaşındaki Çocuk Belki Bunu Yapamaz Ama Başka Şeyler Yapabilir (mi?)

Dünyayı görme biçimleri olarak kendini konumlayan sanat, anlama ve anlatma düalitesinde, önceleri kendisinden bir şeyler öğrenmek üzere çocuk özneye yönelirken, şimdilerde görme biçimlerini öğreteceği çocuk nesneyi karşısına koymakta.