SineMasal

Sinemasal

Yakışıklı Prensi Sahalara Geri Kazandırmak: Charming

“İsmi Lazım Değil”in adını film boyunca öğrenemeyiz. Zira ona dair herhangi bir tanımlama, en ufak bir kişileştirme onu duymanın, hikâyesini dinlemenin ve anlamanın önünü açacak ve onu öteki, yabancı olmaktan çıkaracaktır.

Sinemasal

Bir Karanlık İncelemesi:Watchmen

Hayatın kendisinden daha büyük yazarların, hikâyelerin, filmlerin yani üretilen veya üretenlerle ilk karşılaşmanın 7-17 yaş aralığında gerçekleşmesi durumunda bireyde bıraktığı büyünün çok daha büyük olduğuna inanırım.

Sinemasal

Seyirci Odaklı Bir Proje: Susam Sokağı

Bugün otuz-kırk yaş arasında olup da Susam Sokağı’nı izlememiş, minicik bir çocukken Edi-Büdü ikilisi, Kurabiye Canavarı, Kırpık ve Minik Kuş’u arkadaş edinmemiş, bu sevimli arkadaşlarından bir sürü şey öğrenmemiş kaç kişi vardır acaba?

Sinemasal

Kehanetin İzinde: Aslan, Cadı ve Dolap

Narnia, içinde çeşit çeşit varlıkların eşit bir şekilde yaşadığı bir evrendir. Narnia’da yaşayan bir faun olan Mr.Tumnus’un evinde “İnsan Bir Mit Midir?” adlı bir kitap vardır.

Sinemasal

Miyazaki’nin Sihirli Evrenine Yolculuk

Howl’un kimsesiz kalbinde açılan derin boşluk, küçük yaşlardan itibaren Miyazaki’nin filmlerinde sıkça eleştirdiği kötü duygularla dolmuştur. Bencillik, hırs, materyalizm gibi duygular, Howl’u uçsuz bucaksız bir umarsızlık çukuruna sürüklemiştir.

Sinemasal

Gişe Rekorları Kıran Bir Peri Masalı: Güzel ve Çirkin

Walt Disney’in gerek 1991’de, gerekse 2017’de seyirciyle buluşturduğu hikâyenin olay örgüsü ise biraz daha karışıktır.

Sinemasal

Cesur Küçük Adımlar

Film boyunca ailenin önemine yapılan vurgunun yanı sıra, Merinda’nın ferdiyet ve özgürlüğünü korumasından yana bir tavır alınmış gibidir.

Sinemasal

Bir Kimlik Meselesi Olarak Ters Yüz

Kişilik adalarının oluşmasını sağlayan tecrübeler filmde, “çekirdek anılar” olarak adlandırılır. Bu anılar, adalara isimleri verilen ve ana karakterin kimliğinde belirleyici olan hadiselerdir. 

Sinemasal

Bir Tim Burton Filmi: Alice’in Yeniden Yazımı

Kitabın çarpıcı bir diğer özelliği ise zıtlıkların bir aradalığı, karnavalesk yapı ve “normal” olanın altüst edilmesidir.

Sinemasal

Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nda Yoksulluğun Temsili: Charlie’nin Yoksulluğu Kader Olabilir mi?

1964 yılında ilk baskısı yayımlanan Charlie’nin Çikolata Fabrikası, küçük Charlie Bucket’ın yoksul bir yaşamdan fabrika yöneticiliğine/mülkiyetine uzanan öyküsünü anlatır.